När parning har skett

När parningen väl har skett så tar det mellan 2-4 veckor innan honan lägger äggen. Under den tiden måste du i god tid se till att förbereda en äggläggningslåda. Se separat sida om hur jag gjorde.

Förbered kläckaren
Du måste också förbereda en äggkläckare. Gör det i god tid eftersom det inte alltid är lätt att få rätt temperatur och fuktighet, dessutom vet du aldrig exakt när din hona kommer att lägga äggen.

OBS! Tänk på att ha någon form av skydd över vattnet i kläckaren så att ungarna inte klättrar över kanten på "ägglådan" när de kläcks. De drunknar mycket lätt om de ramlar i vattnet. Ungarna klättrar bra redan när de är nykläckta så var försiktig!

Honans beteende
Disa krafsar Hur en gravid skäggagamshona beter sig är individuellt, men oftast så blir hon väldigt orolig, särskilt veckan innan hon ska lägga äggen. Hon krafsar och/eller springer och kan inte vara still. Då är det hög tid att ställa in äggläggningslådan. I slutet av "graviditeten" kan du eventuellt se bulor i magen på honan = äggen. Men det syns inte på alla honor så det är inget säkert tecken.

Ofta slutar en hona att äta c:a en vecka innan hon ska lägga. Detta är normalt och man behöver inte oroa sig om hon inte är mycket mager.
Var dock noga med att ge henne ordentligt med vatten (med kalk) att dricka. Läs mer under "vatten" på "Erfarenhet & Fakta".

Extra mat, kalk och vitaminer till honan
Se till att honan får så mycket mat som hon vill äta när hon har blivit "med ägg". Hon behöver också extra kalk och dessutom vitaminer två gånger i veckan (istället för vitaminer normalt 1 ggr/vecka). Det är bra ju mer hon äter - ägg tar mycket näring och kraft av honan. En hona kan lägga upp till 6 omgångar med 20-30 ägg i varje. Hon behöver all näring hon kan få.

En ung hona som är parad för första gången lägger oftast färre ägg, (de är också oftare obefruktade) men det finns inga garantier.

Kom ihåg att alla honor är olika och uppvisar olika beteende. En del äter ända fram till de ska lägga äggen t.ex. Håll koll på hur just din hona beter sig så att du är beredd när hon väl lägger. Lämna henne inte ensam när det är dags.

Honor som inte varit med en hane kan också lägga ägg
Äggläggningslåda Även honor som inte varit med en hane kan lägga ägg. De är då obefruktade men det är lika viktigt att hon får lägga sina ägg som om de vore befruktade. Om honan inte hittar något bra ställe (i hennes ögon) att lägga sina ägg så kan hon "hålla kvar dem". Detta kallas för värpnöd och det är mycket farligt! Äggen blir kvar i magen och kan förkalkas eller orsaka infektion. Börjar din hona krafsa och bete sig oroligt - så ställ in en äggläggningslåda för säkerhets skull. Hellre en gång för mycket än att hon blir sjuk...

När äggen är lagda
Gräv försiktigt fram äggen och lägg dem i vermiculiten. (Se separat sida "Äggkläckare") Gör små gropar med fingret och lägg ägget så att ungefär halva är ovanför vermiculiten. Lägg inte för tätt - äggen sväller medan de utvecklas.
Sitter några ägg ihop - dela inte på dem. De går lätt sönder. Lägg dem som de är, tillsammans, i vermiculiten.

Dåliga ägg
Är/blir något ägg dåligt - plocka bort det direkt. Gula och/eller "knöliga" ägg är oftast inte bra så ta bort dem. Det kan mögla och skada resten av äggen. Mögel sprider sig fort, så det är bättre att plocka bort "ett ägg för mycket" i början än att alla ägg blir dåliga.

Är äggen dåliga/obefruktade brukar det märkas inom två veckor. Friska, befruktade ägg är ovala och vita. Dessutom sväller de ganska ordentligt.

Ta hand om honan efteråt
Se till att honan får ordentligt att dricka efter att hon har lagt sina ägg. Min Disa drack enormt mycket vatten. Hon älskade också att duscha under kranen i ljummet vatten efter att hon lagt sina ägg (innan också för den delen). Sedan var hon vrålhungrig och åt mängder av syrsor. När äggen är lagda så låt din hona äta så mycket hon. Se till att värmelampan är tänd minst ett par timmar efter hon har ätit och ge henne lugn och ro så att hon kan smälta maten ordentligt.

De flesta honor lägger sina ägg på eftermiddagen - men Disa lade sina mycket sent på kvällen så jag fick vara uppe halva natten för att hon skulle få mat och sedan sola. :)

Om du inte vill spara alla ägg
Bestämmer du dig för att inte kläcka alla ägg - lägg överflödiga ägg i frysen ett tag (eller förstör dem på något annat sätt) så att embryot säkert dör. Visserligen är risken inte stor att en unge ska kläckas på soptippen - men varför chansa och ge en unge en mycket plågsam död?
Märkt ägg
Märk äggen
En god idé är att märka "ovansidan" på äggen med en giftfri filtpenna. Om olyckan är framme och du skulle tappa ett ägg så vet du hur det låg från början. Äggen får nämligen inte vändas när du väl lagt dem i äggkläckaren. Embryot kan skadas om du vänder på ägget och det kan mycket väl dö.

Kolla kläckaren dagligen
Kolla äggen dagligen för att se om vermiculiten behöver fuktas, om så är fallet spraya med duschflaska mellan äggen - aldrig direkt på dem (de möglar lätt). Titta dock inte till äggen för ofta, fukten måste hållas kvar inne i ägglådan. Det är inte heller bra att "pilla på äggen" med än absolut nödvändigt.

Hur lång tid tar det?
Mina ägg tog 75 dagar att kläckas vid en temperatur på ca 27,5 grader. Beroende på temperatur så kan det ta mellan 55-100 dagar att kläcka. En generell regel är att det är bättre att det är "för kallt" än för varmt. Temperaturen bör ligga mellan 27-29 grader. Går det över 32 grader så dör embryona. Blir det för kallt dör de givetvis också. Mig veterligen finns det inget som säger att en viss temperatur ger honor eller hanar som det gör för vissa andra ödlor. Mina ungar blev ungefär 50/50 hanar/honor.





Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.