Att tänka på innan parning

Para inte dina skäggagamer om de är för unga. De bör vara minst 18 månader gamla. Detta är särskilt viktigt för honan då det är hon som ska bära äggen. Är hon för ung så är hon helt enkelt inte färdigväxt (även om det ser så ut!) och det behöver hon vara för att kunna ge tillräcklig näring till äggen utan att fara illa själv. Äggen tar mycket näring av honan och är hon själv inte färdigväxt kan det skada henne rejält. Om inte annat förkortar det hennes livslängd avsevärt. För många parningar är heller inte bra. Det sliter ut en hona i förtid. Därför bör man aldrig låta en hane och hona bo tillsammans hela tiden. De kommer förmodligen att para sig för ofta och detta sliter på honan och är stressande.

Behåll inte för många ägg
Mitt råd är att inte behålla för många ägg om du planerar att kläcka skäggagamsungar. Jag sparade 18 ägg första gången jag födde upp ungar. Det gick, men det var i mesta laget. Jag odlade syrsor för brinnande livet från den dag de parade sig - men hann inte med i alla fall utan jag fick köpa. Det blev dyrt och jag förlorade pengar på att föda upp. Det gjorde mig absolut ingenting - jag skaffade inte ungar för pengarnas skull, utan för att jag är intresserad av skäggagamer och tyckte det var intressant och roligt att få ungar. Men man måste inse innan att det inte lönar sig ekonomiskt.

Mycket jobb och dyrt
Att föda upp skäggagamer är väldigt mycket jobb, det är dyrt och det kan vara svårt att hitta seriösa köpare nuförtiden. Man bör inte dumpa priset bara för att bli av med ungarna. Eller sälja ungarna alldeles för tidigt. Enligt min åsikt så är det fullständigt fel att dumpa pris eller sälja för tidigt. Föder man upp skäggagamsungar så är ditt ansvar som uppfödare att sköta om ungarna tills de är tillräckligt gamla för att säljas (minst 8 veckor, eller 20 cm från svans till nos) och sedan bör man se till att alla ungar får ett bra hem. Säg nej om någon oansvarig person vill köpa dina ungar. Det gjorde jag. Att sälja till nybörjare är självklart helt ok - så länge köparen är intresserad och vill lära sig det man behöver veta för att ta hand om en ödla.

Jag vill inte låta negativ...
Förlåt om jag låter negativ - jag avråder dig absolut inte att avla på dina skäggagamer - men jag råder dig att tänka över det noga innan du gör det. Det kläcks allt för många skäggagamsungar nuförtiden och långt ifrån alla får bra hem. Det är tragiskt... Vet man bara vad man ger sig in på så är det jätteroligt! Jobbigt - men kul!

Förbered noga
Teo och Cicero Om du bestämmer dig för att skaffa ungar se till att särskilt honan är i mycket god kondition. Hon måste ha ordentliga fettreserver och vara frisk för övrigt. Lämna gärna ett avföringsprov till veterinären för att se om de blivande föräldrarna är parasitfria. Har de parasiter så bör man avmaska innan man parar dem. Det sliter på en hona att lägga ägg så planera parningen i förväg genom att ge honan litet extra kalk och mat i några veckor. Det är bra om hon "har litet extra hull att ta av" när hon väl blir med ägg.

Kan ta tid innan honan säger "ja"
När du väl sammanför honan och hanen så är det inte säkert att de parar sig direkt. Jag har min hane avskild från honorna (lugnast för honorna!) och första gången jag parade dem tog det några veckor innan honan släppte till. Honan sa nej, antagligen för att hon inte kände hanen tillräckligt. Jag släppte ut dem på golvet och hanen sprang runt och nickade som en tok och bet henne i nacken. Hon vinkade frenetiskt och sa fortfarande nej. När hon väl sa "ja" så gick det snabbt. Hon lyfte på svansen och han behövde inte ens bita henne i nacken så villig var hon. Andra gången jag sammanförde dem 1½ år senare gick det betydligt snabbare. De kände tydligen varandra vid det laget..! *swosh* så var det över..!

Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.