Planera innan du köper en ödla


Tyvärr har jag hört alldeles för många historier om folk som skaffar en ödla utan att begripa vad de ger sig in på. Kanske köper föräldrar en ödla till sitt barn. Är du en förälder och köper en ödla till ditt barn, så måste du inse att du som vuxen ska ha huvudansvaret för ödlan. Lägg aldrig ansvaret på barnet. Vill inte du som föräldrer ta ansvar för ödlan - skaffa ett djur som passar bättre. Har man inte tänkt igenom beslutet noga så blir snart den stackars ödlan lidande när du tröttnar.

Tänk efter före
Tänk efter FÖRE - och planera. Det är ett levande väsen du tar hand om och det är DITT ansvar att sköta ditt djur på bästa sätt. Jag funderade i drygt 2 år innan jag köpte Teo. Då hade jag kollat vilken ödlesort som skulle passa just mig bäst. Jag valde inte ödla efter vad som såg häftigast ut. Först hade jag tänkt skaffa en leguan, men kom fram till att jag i min ganska lilla lägenhet inte kunde bygga ett terrarium som var tillräckligt stort. Så det blev en skäggagam. Vilket jag absolut inte ångrat! Vilka underbara små varelser mina skäggisar är! :-)

Lita inte blint på djuraffären
Lita inte på att djuraffären ger dig all information du behöver. Tyvärr är kunskapen om reptiler ännu inte särskilt utbredd - ens hos djuraffärer. Självklart finns det många bra djuraffärer som kan reptiler - men jag har hört allt för många skräckexempel på motsatsen. Ta självreda på fakta du behöver innan du köper ödlan.

Köp och läs böcker
Köp minst en bok (se min sida med boktips) och läs så mycket du kan. Böcker är bra eftersom de tar upp det viktigaste och du får en bra "grund" att falla tillbaka på. Sök information på Internet (men var kritisk - inte alla hemsidor ger korrekt information). Du kan också fråga någon som redan äger en skäggis.

Varför läsa böcker?
Teo läser en bok... Ibland märker jag ett väldigt motstånd mot att läsa böcker. Jag förstår det inte. Argumentet mot att läsa böcker brukar vara att nybörjaren hellre frågar erfarna reptilägare på forum eller liknande. Jo. Självklart är det bra att rådfråga andra skäggagamsägare om råd och tips. Men är du säker på att personen som svarar på ett forum ÄR duktig - och vet vad han pratar om?

Givetvis tar böcker inte upp allt du behöver veta, och det finns inga garantier att författaren är "allvetare", men en viss garanti finns ändå eftersom han/hon har skrivit en bok om ämnet i fråga. Böcker ger dig en baskunskap angående skäggagamer och du får veta dess grundläggande beteende och skötsel. Det är ju omöjligt att fråga andra erfarna reptilägare på ett forum innan problemet dyker upp - du kan inte ställa en fråga om du inte vet att problemet finns, eller hur? Du kanske hinner bli rejält nervös innan du får veta svaret. Hade du läst en bok innan så kanske du redan vetat vad det hela handlade om. Enligt min mening så utesluter inte det ena det andra. Mitt tips är att du läser böcker - innan du skaffar din skäggis - och sedan även frågar erfarna skäggisägare om det är något du undrar över.

Förening
Gå gärna med i en reptil/terrarieförening om det finns en sådan där du bor. Att träffa folk med samma intresse är både nyttigt och roligt. Man kan byta erfarenheter och hjälpa varandra.


Copyright © Gunilla. All Rights Reserved.
No part of this website may be copied or reproduced without permission.